Wat is een fistel?

Als er sprake is van een obstructie (een blokkering) tijdens de bevalling kan een vrouw niet op een natuurlijke manier bevallen. Zonder een keizersnee kan de bevalling vele dagen duren.

In de meeste gevallen overlijdt de baby. Als de moeder een dergelijke bevalling al overleeft, heeft zij grote kans op een obstetrische fistel. Door de voortdurende druk van het hoofdje van de baby op het inwendige weefsel zijn er open verbindingen ontstaan tussen geboortekanaal, blaas en soms ook de endeldarm. De vrouw is na de bevalling volledig incontinent. Zij lekt 24 uur per dag.

Veel vrouwen en meisjes raken door deze aandoening in een volledig isolement. Ze worden verlaten door hun man en verstoten uit de gemeenschap.

Een fistel is operatief te herstellen. Circa 2500 fistelpatiënten weten jaarlijks de weg te vinden naar het Hamlin Fistula Hospital in Addis Ababa of een van de vijf buitenklinieken. Ze komen er vaak op blote voeten aan, soms na een dagenlange tocht. Als ze nog kunnen lopen, want vaak zijn ze daar te verzwakt voor.

Na de operatie keren de meeste vrouwen volledig hersteld terug naar hun dorp. Daar kunnen ze weer gewoon deelnemen aan het leven in hun gemeenschap. Vaak kunnen ze ook gewoon weer baby’s krijgen, maar nu onder deskundige begeleiding in het Hamlin Fistula Hospital. Hun blote voetentocht was een ‘walk to beautiful’.

In het Hamlin Fistula Hospital worden al meer dan vijftig jaar fisteloperaties uitgevoerd. Met een succespercentage van 95%. Wie niet geneest, leert via het ziekenhuis om te gaan met zijn handicap. Voor de enkele vrouwen die niet geholpen kunnen worden, wordt werk gezocht in de veilige omgeving van het ziekenhuis.

De beste methode om te voorkomen dat obstetrische fistels ontstaan, is het opleiden van verloskundigen. Hamlin Fistula Ethiopië is in november 2007 gestart met een opleiding voor verloskundigen.

 

 

bron: fistulahospital.nl