PERSBERICHT

PERSBERICHT

Op zaterdag 23 september wordt in Barneveld de Blote Voeten Tocht gehouden. Doel van de tocht is om geld in te zamelen voor hersteloperaties van fistelpatiëntes in Ethiopië. Deze veelal jonge vrouwen zijn inwendig ernstig beschadigd en volledig incontinent geworden als gevolg van een verkeerd verlopen bevalling. De Blote Voeten Tocht start om 13.30 uur vanaf het Raadhuisplein in Barneveld. De tocht is een wandeling van circa 5 kilometer op blote voeten dóór vrouwen en meisjes vóór vrouwen en meisjes.

Een obstetrische fistel
Veel zwangere vrouwen in Ethiopië hebben geen of moeilijk toegang tot medische en verloskundige zorg. Als er sprake is van een obstructie tijdens de bevalling kan een vrouw niet op een natuurlijke manier bevallen. Zonder een keizersnee kan de bevalling vele dagen duren.

Eenderde van de vrouwen overleeft een dergelijke bevalling niet. In bijna alle gevallen overlijdt de baby. Die vrouwen die het wel overleven hebben een grote kans op een obstetrische fistel: een open verbinding tussen geboortekanaal, blaas en soms ook de endeldarm. De vrouw is na de bevalling volledig incontinent. Zij lekt 24 uur per dag.

Veel vrouwen en meisjes raken door deze aandoening in een compleet isolement. Ze worden verlaten door hun man en verstoten uit de gemeenschap omdat ze stinken.

Een fistel is operatief te herstellen. Deze hersteloperaties vinden plaats in één van de zes Hamlin Fistula ziekenhuizen in Ethiopië. Ongeveer 95% van de fistelpatiëntes herstelt volledig.

Drama
Het drama van een obstetrische fistel overkomt jaarlijks duizenden vrouwen in Ethiopië. Ongeveer 2.500 van hen weten – vaak op blote voeten – de weg te vinden naar het Hamlin Fistula Hospital in Addis Ababa of een van de vijf buitenklinieken. Na de operatie kunnen de meeste vrouwen volledig hersteld terugkeren naar hun dorp. Hun blote voetentocht was een ware ‘walk to beautiful’, een tocht van wanhoop naar waardigheid.

Het Hamlin Fistula ziekenhuis bestaat alleen en dankzij giften, donaties en allerlei acties uit de gehele wereld. Stichting Hamlin Fistula Nederland, de organisator van de Blote Voeten Tocht, draagt hier met deze actie aan bij. Een hersteloperatie voor een fistelpatiënte kost ongeveer € 450,–.

Gesponsorde wandeltocht
Vele honderden vrouwen hebben zich in de drie voorgaande edities van de Blote Voeten Tocht door familie en vrienden laten sponsoren om geld in te zamelen voor dit goede doel.

De gesponsorde wandeltocht op blote voeten begint om 13:30 uur. De registratie voor deelnemers gaat open vanaf 12:00 uur, bij het gemeentehuis van Barneveld. Deelname kost 15 euro, exclusief het door de wandelaars opgehaalde sponsorgeld.

De wandeling is ongetraind goed te doen, maar voor de zekerheid mogen de deelneemsters slippers of schoenen voor onderweg meenemen. Voor meisjes tot 12 jaar is deelname gratis, ze dienen zich wel te registreren. De volledige opbrengst is voor het Hamlin Fistula Hospital.

Op de website https://blotevoetentocht.nl/ kunnen deelneemsters zich aanmelden via de knop “Loop mee”.

——–

Noot voor de redactie, voor meer informatie kunt u terecht bij:

Monique Rosbergen
Voorzitter Stichting Hamlin Fistula Nederland
p/a Hugo de Grootlaan 35
3771 HK Barneveld

tel: 0342-4155045
mob: 06-37434975
e-mail: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/stichtinghamlinfistulanl

Blote Voeten Tocht 2017


www.fistulahospital.nl