Blote Voeten Tocht (blad van verloskundigen)

Op zaterdag 10 september wordt in Barneveld een Blote Voeten Tocht gehouden met als doel geld bijeen te brengen voor fistelpatiënten in Ethiopië. De tocht is voor vrouwen en door vrouwen. De blote voeten verwijzen naar de tocht die 3000 jonge meisjes en vrouwen jaarlijks maken, veelal op blote voeten, om geopereerd te kunnen worden in het Hamlin Fistula Hospital in Addis Abeba of een van de vijf buitenklinieken. De tocht is een ‘walk to beautiful’. Na de operatie keert 95 % van de vrouwen volledig genezen terug naar hun eigen dorp.

Per jaar overkomt het 9000 Ethiopische vrouwen. Ze zijn een jaar of vijftien en moeten bevallen. Zonder goede begeleiding, zonder enig idee wat hen te wachten staat. Na een dagenlange bevalling is de baby overleden en zijn ze zelf voor het leven verminkt. Ze kunnen hun urine en of ontlasting niet langer ophouden. Ze verspreiden een ondragelijke geur. Wat hen rest is een leven in afzondering, ver van het gewone leven in hun gemeenschap. Een operatie geeft deze vrouwen hun waardigheid terug.

Het Hamlin Fistula Hospital is al tientallen jaren een begrip op gebied van fistelchirurgie. Er worden ook verloskundigen opgeleid. Het ziekenhuis is afhankelijk van giften en donaties. De donatie van de opbrengst van de Blote Voeten Tocht is bestemd voor operaties.

De tocht is geen prestatietocht, iedereen kan meedoen!